Sistemul energetic romanesc a ajuns in bataia vantului, piata raspunde pe masura?

Data: 31-07-2017

Sursa: ENERGY CENTER

Cu riscul ca insistam prea mult pe subiectul ce tine de pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare, in care ieri s-au atins deja niveluri de peste 86 euro/MWh, nu putem sa nu remarcam ca sistemul energetic romanesc a ajuns efectiv in bataia vantului. Daca avem vant, avem export, daca nu, avem import. Mai mult, cu vant sau fara, pretul creste. Dar, ce este si mai interesant, la un consum mediu de circa 7000 MW, care nu este unul alarmant, pretul scapa de sub control. Evident, vorbim de piata Spot, care devine din ce in ce mai utilizata de jucatori in conditiile in care toate celelalte paltforme pare ca au intrat intr-un fel de adormire de vacanta. In realitate lucrurile sunt mult mai complicate. Sunt complicate nu numai in Romania, ci si in pietele cu care suntem interconectati, pentru ca, daca in cazul Ungariei am mers aproape la acelasi nivel de pret luni la rand, in cazul Cehiei si Slovaciei diferentele erau net favorabile in favoarea lor, Iata ca ieri, Ungaria a atins pe varf un pret de 89,27 euro/MWh, iar Cehia si Slovacia au trecut si ele de 80 euro/MWh, dupa o perioada in care ecartul era undeva la jumatate. Nu bate vantul nici la Vest, cu alte cuvinte.

In analiza noastra de ieri, bazata pe discutiile de la conferinta Energy-Center de saptamana trecuta, am anticipat ca pretul energiei ar putea sa creasca si mai mult pe fondul conditiilor meteorologice anuntate pentru zilele urmatoare. Si iata ca asa s-a si intamplat. Sa fie insa numai productia de energie electrica motivul principal al cresterii pretului, sau faptul ca energia regenerabila are un aport nesemnificativ in sistem? Aparent, raspunsul poate fi afirmativ. In realitate lucrurile sunt mult mai complexe. Dincolo de ceea ce se intampla in Romania insa, contextul international nu poate fi ignorat. Daca analizam evolutia principalelor burse europene constatam ca printre cele mai mari variatii de preturi regasim bursa din Romania. Nu mai suntem codasii Europei. Desigur, e o gluma. Cert este ca jucam la preturi din ce in ce mai mari la energie electrica si ceva nu este in regula.

Este foarte adevarat, in presa de specialitate europeana nu prea regasim semnale de alarma in ceea ce priveste pretul energiei electrice de pe bursa, asa cum se intampla in ultima perioada la noi. Mai precis spus, conform declaratiilor domnului Victor Ionescu, director general OPCOM, presa straina nu vede un lucru rau in faptul ca tranzactiile din piata SPOT sunt in crestere si lichiditatea pe masura. In Romania insa este altfel. Caci prezenta in SPOT a jucatorilor nu pare a fi o caracteristica al acelui instrument numit „regina”, ci mai curand al salvarii. Salvarea tine in mare masura si de reglementare, iar faptul ca aproape 300 de participanti se intregistreaza in piata pentru ziua urmatoare poate da de gandit. Sigur, preturile la care se ajunge nu sunt dictate de catre nimeni, ele sunt determinate pe baza intentiei ferme a participantilor la piata si a ofertelor depuse de ei. Dar, cand ai o ingradire din punct de vedere al reglementarii atunci nici libertatea de miscare nu poate fi satisfacatoare. Cazul celor din regenerabile, obligati sa cumpere energie in momente de varf este un exemplu. Nu este singular.

In aceste momente, dincolo de ceea ce am discutat in privinta pozitiei producatorilor de energie electrica, mult mai relevant pare comportamentul furnizorilor, respectiv al traderilor. Despre asta vom vorbi, si asteptam opinii din partea cititorilor, maine.