REZULTATUL POZITIV INREGISTRAT DE CE OLTENIA, IN ANUL 2014, DIN ACTIVITATEA DE EXPLOATARE, A FOST INFLUENTAT NEGATIV DE FACTORI EXTERNI

Data: 19-10-2015

      Ca urmare a publicarii “Raportului anual 2014” intocmit de Ministerul Finantelor Publice, CE Oltenia face urmatoarele precizari:

        Conducerea executiva, prin masurile de control al cheltuielilor operationale, a reusit obtinerea unui EBITDA pozitiv la 2014 – in suma de 302.340.000 lei, indicand un potential de asigurare a parghiei financiare, respectiv de asigurare a unui raport acceptabil intre datoria totala si acest excedent. De asemenea, aceasta valoare pozitiva mentine un nivel acceptabil al acoperirii fluxului de monetar, putand sa asigure serviciul datoriei.

       Facem mentiunea ca profitul obtinut din exploatare a fost de +61.847.000 lei, iar rezultatul final al companiei a fost influentat de urmatorii factori, independenti de actul managerial:

  • provizionarea unei sume de 356.249.000 lei, reprezentand ajustari necesare creantelor de recuperat (cheltuieli non-cash care nu implica flux de numerar);
    Subliniem ca aceste provizioane au fost constituite ca urmare a solicitarii auditorului de a acoperi riscul neincasarii unor creante istorice existente la momentul infiintarii CE Oltenia in suma de peste 400 milioane lei.
    Societatile cu datorii catre CE Oltenia (CET Brasov, RAAN Dr.Tr.Severin, OLTCHIM, CET Govora, CET Oradea, SC Termoficare Craiova) au intrat pe rand in insolventa sau in faliment, fara a mai putea achita datoriile inregistrate.
    Provizionarea debitelor este o masura economica normala, dar care a adus o influenta negativa asupra situatiilor financiare.
  • provizionarea unei sume de 344.339.000 lei aferenta achizitiei certificatelor de CO2.
    Legislatia permite achizitionarea acestor certificate pana la data de 30 aprilie a anului urmator, neexistand nicio obligatie de a le introduce pe costuri, in totalitate, in anul curent. CE Oltenia a considerat a fi mai prudent sa provizioneze aceste sume, chiar cu riscul inregistrarii unui rezultat negativ, reusind sa achizitioneze totalul de certificate in perioada admisa.

 Practic, rezultatele financiare ale companiei in 2014 au fost pozitive:
EBITDA (castigurile inainte de deducerea cheltuielilor cu dobanda, taxe, deprecierea activelor si amortizarea)  =  +302.340.000 lei
Profit din exploatare  =  +61.847.000 lei

Ministerul Finantelor a ales, insa, ca indicator – EBIT (castigurile inainte de dobanda si impozite), in care, datorita celor enumerate mai sus, rezultatul este negativ.

CE Oltenia nu are datorii restante la banci, furnizori si bugetul statului.
Prin urmare, ne exprimam surprinderea asupra faptului ca CE Oltenia este catalogata de Ministerul Finantelor ca fiind societatea cu cea mai mare pierdere, in comparatie cu societati de stat cu aproximativ  1 miliard de euro datorie restanta la bugetul de stat, conform indicatiilor aceluiasi minister (societati care au beneficiat de clementa pe parcursul ultimilor 3 ani, precum si de ajutoare de stat).