Planuri ambițioase la exportul de energie! Producătorii își activează proprii traderi în 2015

Data: 8-01-2015

Sursa: BIZENERGY

Hidroelectrica dă peste 30.000 de euro pentru servicii de clearing și risk management pentru monitorizarea activității de trading în Serbia și Ungaria

 România a înregistrat vânzări record de energie electrică pe piețele externe – peste 6,3 TWh în primele 10 luni ale anului 2014, în creştere cu 4,8 TWh. Cel mai mult s-a exportat energie din surse regenerabile – circa 5 TWh, noutatea fiind că și producătorii au reușit să vândă, în 2014, la export peste 1 TWh. Cum a fost posibil?! După ce au bătut la ușile autorităților, cerându-și dreptul la exportul de energie, însă fără sorți de izbândă – nu s-au operat modificări legislative care să le permită acest lucru! – marii producători de energie au găsit soluții de ieșire din impas – și-au înființat proprii traderi de energie. Totodată, au operat schimbări în strategiile pe termen mediu și lung privind tranzacționarea energiei, exportul fiind obiectiv prioritar pentru producătorii clasici de energie.

Astfel, Hidroelectrica a înființat o societate cu răspundere limitată, cu sediul în Belgrad, Serbia, cu activitate principală – comerțul cu energie electrică. Practic, prin această firmă, Hidroelectrica va putea face exporturi directe în Serbia. Totodată, va vinde energie electrică prin intermediul unei reprezentanțe/case de trading, inaugurată în decembrie în Budapesta, Ungaria. Potrivit strategiei companiei, se are în vedere tranzacționarea pe piețele externe a unor cantități cuprinse între 250.000 MWh și 800.000 MWh în 2015.

Și Complexul Energetic Oltenia va ieși pe piețele externe prin intermediul firmei sale de vânzare energie electrică – CEO Trading, care începe să funcționeaze din ianuarie 2015. CEO – TRADING SRL a fost înființată în 2014, având ca asociat unic Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., pentru vânzarea de energie engros, în special la export, actualele prevederi legislative (Legea Energiei nr.123/2012) nepermițând CE Oltenia să exporte energie, deși are capacitatea de producție necesară, argumentează reprezentanții companiei. Fostul ministru Niță anunța, anul trecut, că CEO va vinde energie la export în Muntenegru, Austria şi Albania.

Hidroelectrica lucrează cu  Fortum Power and Heat OY (Finlanda) și Keler KSZF Ungaria pentru exportul de energie în Serbia și Ungaria

Hidroelectrica și-a făcut temele în privința exporturilor de energie, apelând la servicii  de clearing și risk management pentru monitorizarea activității de trading pe piețele externe. Acționarii companiei au  aprobat contractul de prestari servicii încheiat cu Fortum Power and Heat OY (Finlanda) având ca obiect realizarea procedurilor de risk management pentru monitorizarea activității de trading în cadrul pieței OTC și a piețelor din Serbia și Ungaria, potrivit unui document al companiei consultat de BizEnergy. Valoarea contractului este de 19.500 euro + TVA.

Totodată, a fost aprobat un contract, pe durata unui an, pentru oferirea serviciilor de clearing de către Keler KSZF Ungaria.  În baza acestuia, se garantează buna execuție şi plata tranzacţiilor derulate de Hidroelectica pe piața burselor HUPX si EPEX Spot, având în vedere că acest serviciu nu este oferit de instituțiile financiare din România, menționează administratorul judiciar Remus Borza în raportul său de activitate.

Potrivit contractului, plata comisioanelor energiei electrice tranzacționate pe HUPX si EPEX Spot va fi efectuată lunar în urma facturării de către banca de clearing a cantităților intermediate. Costul anual al serviciului de clearing variază în funcție de cantitatea de energie tranzacționată de Hidroelectrica, astfel:

  • pentru cantitatea de 250.000 MWh costul este de aproximativ 12.500 Euro;
  • pentru cantitatea de 500.000 MWh costul este de aproximativ 14.200 Euro;
  • pentru cantitatea de 800.000 MWh costul este de aproximativ 16.200 Euro.

Exportul de energie ieftină, considerat marca unei economii slab dezvoltate de către reprezentanții Alro

În calitate de producători de energie, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia au obligația, prin lege, să-şi vândă toată energia pe bursa OPCOM, neavând posibilitatea să tranzacționeze – în mod direct – energie pe piețele externe. Problema a fost rezolvată, producătorii acționând prin intermediul propriilor traderi de eneregie! Singura alternativă viabilă pentru producătorii de energie este să iasă la export, au declarat, la unison, administratorul judiciar Remus Borza și directorul general al CEO, Laurențiu Ciurel, atrăgând atenția că, din păcate, megawattul românesc, produs de cele două companii nu este competitiv pe piața externă, din cauza regelementărilor excesive si nesustenabile.

Nu toată lumea este de acord cu exportul energiei ieftine. Gheorghe Dobra, directorul general al producătorului de aluminiu Alro Slatina, susține că energia ieftină ar trebui să rămână în ţară să ajute industria.

Exportul de energie electrică se află la niveluri record în România, însă acest lucru nu este ceva admirabil, ci reprezintă marca unei economii slab dezvoltate, care preferă să vândă materie primă în loc să transforme energia în produse cu valoare adăugată, spun reprezentanţii industriei metalurgice, unul dintre cele mai energointensive sectoare economice.

„Numai ţările slab industrializate vând materia primă şi energia electrică în loc să ia măsuri de stimulare a consumului intern de energie şi să exporte produse cu valoare adăugată şi să creeze locuri de muncă“, a declarat Gheorghe Dobra, la un seminar de specialitate.