PENTRU PRIMA DATA DE LA INFIINTAREA CE OLTENIA, POLITICA DE PERSONAL A FOST ORIENTATA CATRE ACORDAREA DE BENEFICII TUTUROR SALARIATILOR

Data: 15-05-2018

Pentru prima data de la infiintarea CE Oltenia, politica de personal a fost orientata catre acordarea de beneficii tuturor salariatilor, a caror valoare totala reprezinta un efort financiar de cca 80.000.000 lei anual.  Armonizarea salariala s-a aplicat cu precadere salariatilor cu clase mici, asa cum s-a stabilit de comun acord cu partenerii sociali. Dupa o perioada de cativa ani cu reduceri salariale masive, armonizarea salariala din acest an nu se poate materializa prin acordarea tuturor angajatilor a claselor maxime din grila de salarizare.

Conform prevederilor CCM aplicabil, salarizarea personalului se face in functie de pregatire, complexitatea activitatilor efectuate si  volumul acestora. Spre exemplu, la Cariera Rovinari activitatea este redusa datorita epuizarii rezervelor de carbune, ceea ce a determinat reducerea numarului de utilaje si a volumului lucrarilor mecanice desfasurate in aceasta subunitate a companiei.

Referitor la actiunea de protest a salariatului Mihai Nanu, sudor in cadrul Carierei Rovinari, precizam ca acesta a decis sa apeleze la o forma de protest extrem fara o solicitare prealabila prin care sa clarifice nemultumirile sale fata de majorarea clasei de salarizare oferita de catre administratie.

In cadrul actiunilor de armonizare salariala derulate in acest an, angajatul a primit doua clase in luna februarie, iar in luna aprilie i-au fost propuse inca doua clase, pe care nu le-a acceptat. Prin urmare angajatul a avut posibilitatea de a-si mari salariul cu 4 clase intr-un an, dar a refuzat, invocand faptul ca anterioarele conduceri ale companiei (din ultimii 12 ani) nu i-au majorat salariul, iar in acest an ar fi trebuit sa i se acorde nivelul maxim al grilei de salarizare.

Facand comparatie cu salariatii aflati pe posturi similare de sudor (comparatia cu alte categorii de activitati nu se justifica), in urma propunerii facute de administratie, angajatul ar fi detinut cel mai mare nivel de salarizare dintr-un numar total de 149 de sudori din cadrul Directiei Miniere a CE Oltenia.

Reprezentantii conducerii companiei au purtat discutii repetate cu domnul Mihai Nanu, ce vor continua in vederea stabilirii de comun acord a celei mai bune solutii pentru rezolvarea situatiei prezentate.