MODIFICARILE LEGISLATIEI SECUNDARE AFECTEAZA NEGATIV PARTICIPAREA IN PIATA A CE OLTENIA

Data: 6-01-2015

                   In urma modificarilor aparute la finalul lunii decembrie 2014, in legislatia secundara emisa de ANRE cu privire la tarifele de distributie, semnalam urmatoarele aspecte:

  1. In data de 15.12.2014, ANRE a emis pentru fiecare operator de distributie ordine prin care a modificat tarifele de distributie inalta/medie/joasa tensiune. Desi tarifele totale au fost mentinute relativ la aceeasi valoare (cu o foarte mica majorare), tarifele pentru joasa tensiune au fost scazute, iar cele pentru medie si inalta tensiune au fost marite.

Majorarea tarifelor pentru medie si inalta tensiune afecteaza marii consumatori industriali, printre care si CE Oltenia. Astfel, pe zona Oltenia, tarifele pentru medie si inalta tensiune au crescut cu 3,18 lei/MWh, ceea ce implica o crestere cu peste 3 milioane lei/an a costurilor pentru distributia energiei electrice la carierele CE Oltenia. In aceste conditii, inclusiv costul de producere al CE Oltenia se va majora.

Avantajate de aceasta masura sunt companiile de distributie private , practic banii trecand de la companiile de stat la cele private. Nu exista nicio explicatie tehnica pentru adoptarea acestei masuri care taxeaza in plus marii consumatori, precum CE Oltenia.

  1. Transelectrica a modificat in mod abuziv declaratiile de disponibilitate ale unor grupuri energetice care apartin CE  Oltenia.

Desi CE Oltenia a transmis, in repetate randuri, cereri prin care a specificat ca nu poate mentine in rezerva unele grupuri, deoarece necesita anumite lucrari, UNO-DEN nu a luat in considerare aceste solicitari.

Pe tot parcursul anului 2014, CE Oltenia a solicitat acordarea serviciului de rezerva tertiara lenta pentru grupurile ce asigura rezerva in SEN, in scopul acoperirii unei parti din cheltuielile necesare mentinerii lor in rezerva.

In aceste conditii, daca, prin ordinea de merit, se ajunge la pornirea acestor grupuri, CE Oltenia va fi penalizata, fiind obligata sa plateasca dezechilibrele create.

Mentionam ca daca CE Oltenia nu transmite oferte pentru PE, platforma preia automat preturile de pe PZU.

Singura explicatie a acestui comportament abuziv este faptul ca Transelectrica nu detine in mod real rezerva de sistem, refuzand sa o achizitioneze. In acest fel, ar trebui sa limiteze accesul energiei eoliene care produce mari dezechilibre si care este echilibrata de producatorii clasici, fara ca acestia sa fie platiti.

Consideram ca declararea unor grupuri ale CE Oltenia ca fiind disponibile peste decizia conducerii societatii reprezinta un abuz grav.

  1. Incepand de la cuplarea pietelor (din 19.11.2014), producatorii din Romania sunt net dezavantajati fata de cei din Ungaria, Cehia si Slovacia.

Din Ungaria pot fi adusi in Romania, pe PZU, 1100 MW in fiecare ora. Din Romania catre Ungaria a existat un maxim de 160 MW, media (pana la data de 4.01.2015) fiind in jur de 30 MW in fiecare interval orar (s-a rezervat capacitate de transfer din Romania catre Ungaria intr-un procent mai mic de 3% din cat s-a rezervat din Ungaria catre Romania).  Aceasta situatie a culminat in data de 5.01.2015, de cand capacitatea rezervata este zero.

In concluzie, prin cuplarea pietelor s-a reusit sa se acorde un ajutor doar producatorilor din Ungaria, Cehia si Slovacia, fiind imposibil ca producatorii din Romania sa vanda in aceste tari, prin PZU. Consideram ca, prin acest mod de lucru, CE Oltenia este net dezavantajat in competitia cu ceilalti producatori din UE.

Situatia poate fi rezolvata de Transelectrica si ANRE care au fost sesizati de CE Oltenia cu ocazia teleconferintelor pentru varful de iarna.

  1. Prin tergiversarea aplicarii Ordinului 78/2014, in acest moment, PCCB si PCCB-NC, practic, nu mai exista. Aceste piete sunt blocate pana cand se vor reface toate conventiile de participare dintre OPCOM si toti jucatorii din piata. Contractele standard impuse de acest ordin au fost definitivate in 31.12.2014 si urmeaza a fi puse in aplicare.

Afirmatia poate fi dovedita prin accesarea paginii web a OPCOM care, la sectiunea PCCB-NC, in data de 5.01.2015, arata ca site-ul este in constructie, iar la sectiunea PCCB – LE nu a fost publicata nicio oferta de tranzactionare.

Practic, singurele piete sunt PZU (cu mentiunea de la punctul 3.) si PE.

                Prin urmare, tinem sa subliniem faptul ca modificarile legislatiei secundare emise de ANRE avantajeaza unii dintre participantii la piata de energie, in detrimentul celorlalti.