CLARIFICARI ASUPRA ARTICOLELOR APARUTE IN EVENIMENTUL ZILEI (REFERITOARE LA SINISTRATII DIN COMUNA SECIURI)

Data: 17-08-2015

Referitor la obligatiile Complexului Energetic Oltenia, societate infiintata in anul 2012, fata de locuitorii din satul Seciuri care au fost afectati de alunecarile de teren produse in anul 2006, facem urmatoarele precizari:

Conform deciziei instantei, CE Oltenia avea obligatia (a preluat obligatiile fostei SNLO), reconstructiei gospodariilor individuale ale sinistratilor din satul Seciuri, insa unii dintre acestia au solicitat despagubiri in echivalent banesc.

Executorul judecatoresc a dispus efectuarea unor expertize care sa evalueze imobilele detinute anterior. Deoarece conform acestei expertize au rezultat evaluari exagerate (s-a ajuns si la suma de 12 miliarde de lei pentru o casa din zona respectiva), CE Oltenia a solicitat o expertiza extrajudiciara care sa stabileasca impactul financiar asupra companiei.

Precizam ca CE Oltenia va respecta sentinta judecatoreasca, urmand ca o parte dintre locuitorii afectati de alunecarile de teren, care au definitivata proprietatea, sa primeasca despagubirile banesti stabilite in raportul de expertiza.

Pentru cei care au solicitat reconstructia gospodariilor, in prezent, se deruleaza etapele necesare obtinerii certificatelor de urbanism in scopul eliberarii autorizatiilor de constructie individuale.

Intarzierea aplicarii hotararii judecatoresti a fost cauzata si de inexistenta tuturor actelor de proprietate necesare, dar si de solicitarea unora dintre sinistrati de a li se construi o noua gospodarie pe un alt amplasament, in paralel cu mentinerea dreptului de proprietate asupra terenurilor afectate, ceea ce contravine prevederilor legale.

Mentionam ca, initial, in dosarul cauzei, alaturi de fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia se aflau si primariile aferente si Consiliul Judetean Gorj; ulterior ultimele au fost scoase din cauza, ramanand doar fosta SNLO ale carei obligatii au fost preluate de actuala Societate CE Oltenia.

*

Prezentam in cele ce urmeaza rezultatele rapoartelor, studiilor si expertizelor realizate de catre experti sau de catre unitati de cercetare, proiectare, academice asupra cauzelor care au determinat alunecarile de teren din zona Seciuri:

Studiu cu privire la evolutia alunecarilor de teren din judetul Gorj elaborat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Lt. Col. Dumitru Petrescu” , 2005:
„Cauzele acestor fenomene au fost precipitatiile si viiturile de apa.

Raport de sinteza elaborat de Universitatea Bucuresti – Departamentul de Cercetare Geologie si Geofizica Ambientala, 2006:
„Conditiile naturale nefavorabile au condus la dezechilibrul produs, planele de alunecare au rezultat pe patul argilos umectat.
Zona are un potential ridicat de risc, datorita geomorfologiei, a structurii geologice si a hidrogeologiei.
Activitatea miniera nu putea influenta semnificativ declansarea si evolutia fenomenelor.”

Raport asupra alunecarilor de teren elaborat de Universitatea Bucuresti, 2006:
„Alunecarea din luna mai 2006 a fost favorizata de alternanta marnelor si nisipurilor pliocene, inclinarea straturilor in acelasi sens cu panta reliefului si actiunea apei subterane.”

Raport de expertiza tehnico-judiciara realizat la cererea Judecatoriei Novaci, 2007:
„Inca inainte de inceperea si dezvoltarea activitatii miniere au existat prevederi legale pentru stramutarea locuintelor deoarece era cunoscut, inca de atunci, ca geomorfologia terenului este predispusa la alunecari de teren.”

Studiul geologic si geotehnic elaborat de ICSITPML Craiova , 2006:
„Studiul se bazeaza pe observatii in teren, pe masuratori, analize de laborator si determinari.
Studiul ajunge la concluzia ca alunecarile si scufundarile de teren sunt fenomene naturale, complexe, care au cauze multiple:
• nisipurile au fost antrenate hidrodinamic;
• argilele prafoase fine in contact cu apa s-au lichefiat realizand planuri propice de alunecari;
• excesul de precipitatii au crescut presiunea hidrostatica;
s-a produs alunecarea si scufundarea, aproape violenta, pe toate zonele sub care s-au aflat nisipuri, unele zone departate de vatra satului si de zonele miniere.”

Expertiza tehnica realizata de Universitatea din Petrosani, 2008:
„Fenomenul alunecarilor de teren in zona Seciuri este un fenomen natural.
Expertiza argumenteaza ca activitatea miniera nu se constituie drept factor determinant pentru alunecarile de teren.
Activitatea miniera s-a incheiat in anul 1993. Halda interioara s-a stabilizat si ecologizat in anul 1997. Alunecarile de teren s-au produs la mai mult de 10 ani de la incetarea activitatii microcarierelor .
In ultimii 40 de ani, deci si inainte de inceperea activitatii miniere au fost semnalate alunecari de teren (in anii 1970 si 1977).”