CE OLTENIA SUSTINE, INCA O DATA, NECESITATEA ELABORARII UNOR MECANISME DE PIATA ECHITABILE PENTRU TOTI PRODUCATORII DE ENERGIE

Data: 27-05-2015

          In timp ce Complexul Energetic Oltenia nu a primit si nu primeste stimulente, producatorii de energie din surse regenerabile sunt ingrijorati de „reducerea stimulentelor acordate lor ce va conduce la restrangerea investitiilor si falimentarea celor existente”, conform unui comunicat al PATRES (Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania), in conditiile in care suntem tara cu cea mai mare subventie pentru energia regenerabila din Europa.

        In acelasi comunicat se arata ca principala cauza a acestei situatii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile, care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi, la 11,9% in 2015, fata de 16%, cat era stabilit prin Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Numai ca, in anul 2010, cand a fost modificata varianta initiala din 2008, a fost inlocuit procentul de certificate verzi cu cel de energie. Procentul de 16% de certificate verzi prevazut in legea din 2008 a devenit 27%, cu sprijinul ANRE si al Transelectrica.

        Conform prevederilor initiale ale Legii nr.220/2008, cota obligatorie de certificate verzi ar fi trebuit sa ajunga la 10,8% in 2015 si la 16,8% in 2020, iar totalul de energie verde ar trebui sa ajunga, in 2020, la un procent de 38% din consum. In acest sens, amintim ca, incepand din 2014, cota energiei regenerabile depaseste, in Romania, 40% din consumul inregistrat in SEN.

        Pentru verificarea celor mai sus mentionate, se poate accesa pagina www.opcom.ro, la sectiunea Tranzactionare-Produse / Piata certificatelor verzi / Prezentare cadru legislativ si de reglementare, unde se regaseste varianta initiala a Legii nr.220/2008.

        In conditiile in care producatorii de energie din surse regenerabile fac tranzactii la preturi derizorii, acestia reclama faptul ca au fost obligati – potrivit Ordinului nr.78/2014 al ANRE – sa vanda energie doar la putere constanta (in banda), lucru imposibil de realizat, deoarece productia depinde de factorii meteo. Este evident pentru oricine ca functionarea lor aleatorie pune in pericol siguranta intregului Sistem Energetic National, iar obligativitatea producatorilor pe baza de carbune de a asigura echilibrul implica majorari substantiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri care, in final, cresc gradul de poluare in comparatie cu situatia unei functionari liniare.

        Suntem in consens cu producatorii de energii regenerabile asupra faptului ca, desi pretul energiei electrice a scazut foarte mult, factura pentru consumatorul final a crescut – aspect deseori mentionat de CE Oltenia. Majorarea facturii este determinata tocmai de cresterea cotei de certificate verzi, de la sub 1%, cand pretul energiei electrice era peste 220 lei/MWh, la 27% in 2015, cand pretul energiei electrice este sub 160 lei/MWh pe PCCB si sub 130 lei/MWh pe PZU, precum si de costurile dezechilibrelor cauzate de producatorii de energie regenerabila.

        In acelasi timp, suntem surprinsi ca tocmai producatorii de energii regenerabile, permanent favorizati, solicita elaborarea unor mecanisme echitabile si predictibile de piata pentru toti participantii.

        Schimbarile dese de legislatie si impredictibilitatea legilor invocate de PATRES au fost in cea mai mare masura favorabile investitorilor in energie regenerabila. Reamintim ca, la momentul elaborarii planurilor de afaceri si a studiilor de fezabilitate, legislatia romana acorda un numar de cerificate cu mult mai mic pentru energia eoliana si fotovoltaica.

        Avand in vedere actualele conditii din piata de energie, dezavantajoase pentru producatorii clasici, CE Oltenia sustine, inca o data, necesitatea elaborarii unor mecanisme de piata echitabile pentru toti participantii. In acest sens, ne bazam pe afirmatiile ministrului energiei care mentiona ca dezvoltarea regenerabilelor trebuie asigurata „intr-un mod sustenabil , economic si nu doar bazandu-se pe subventii…. Avand in vedere toate preocuparile si provocarile, amenintarile care sunt la adresa securitatii energetice a Romaniei si Europei, trebuie sa avem grija si sa putem pastra toate capacitatile si rezervele in functiune”.