CE Oltenia sancționat de Mediu pentru funcționare la cerere

Data: 3-02-2016

Sursa: FOCUS ENERGETIC

Garda Națională de Mediu a sancționat Complexul Energetic Oltenia pentru că a pus în funcțiune un bloc energetic care nu avea autorizație de mediu. Situația este puțin hilară, pentru că grupul enegetic a funcționat strict la cererea expresă a Dispeceratului Energetic Național, ca măsură extremă pentru a nu lăsa populația în frig. Solicitarea a fost făcută de DEN în ianuarie 2016, în perioada în care România trecea printr-un ger năprasnic, iar restul instalațiilor nu putea asigura consumul intern de curent electric.

În urma unui control efectuat de Garda Națională de Mediu ca urmare a sesizării făcute de către organizațiile nonguvernamentale Greenpeace și Bankwatch, Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea blocului energetic numărul 7 al Termocentralei de la Turceni, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace. Potrivit ONG-ului, blocul energetic nr. 7 nu îndeplinește condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale.

”La începutul lunii ianuarie 2016, organizațiile de mediu Greenpeace și Bankwatch au constatat funcționarea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, în ciuda faptului că acesta își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014”, precizează comunicatul. Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. ”Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014”, se mai arată în document.

În urma controlului, Garda de Mediu Gorj a dispus “sancționarea contravențională a operatorului economic, […] respectiv suspendarea activității la blocul energetic nr.7, […] până la revizuirea Autorizației Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014”, menționează comunicatul. Potrivit acestuia, „echipa de control a constatat că operatorul economic a permis funcționarea blocului energetic nr. 7, în scopul producerii de energie electrică, fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 art. (4), alin. (1), conform căruia <Este interzisă operarea fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu a oricărei instalații sau instalații de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalații de coincinerare>”.

Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu.

Funcționare la ”impuse”

Grupul energetic 7 de la CE Oltenia nu mai funcționează din 2014, pentru că nu mai are autorizație de mediu, în lipsa investițiilor necesare. În ianuarie, România a trecut printr-o perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, timp în care a crescut extrem de mult consumul de energie la nivel național. În aceste condiții, Dispeceratul Energetic Național (DEN) a dispus punerea în funcțiune a tuturor instalațiilor apte să producă energie, pentru asigurarea necesarului de consum. Și DEN este asigurat legal în cererea sa, prin actul normativ care instituie Programul de iarnă în domeniul energetic, ce stabilește modul în care se procedează în condiții extreme.