Companiile energetice vor fi obligate să facă publice contractele de achiziţii şi sponsorizările

Data: 19-08-2014

Sursa: MEDIAFAX
Autor: Carol Dan

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, vrea să oblige companiile energetice de stat să facă publice toate contractele se achiziţii de bunuri şi lucrări de peste 500.000 euro, contractele de achiziţii de servicii mai mari de 100.000 euro şi sponzorizările acordate.

Companiile energetice vor fi obligate să facă publice contractele de achiziţii şi sponsorizările (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Prevederile sunt incluse într-un ordin de ministru emis de Nicolescu marţi, 19 august, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.
Ordinul va trebui pus în aplicare „în perioada imediat următoare” de Direcţia generală de privatizare şi administrare a participaţiilor statului în energie.
Companiile vor fi obligate, prin acest ordin de ministru, să aibă fiecare o strategie de dezvoltare şi care să fie valabilă pentru cel puţin zece ani.
„Am considerat necesară creşterea transparenţei pentru tot ceea ce înseamnă sistemul de achiziţii publice şi sistemul de sponsorizări în companiile de stat din sectorul energetic”, a declarat Nicolescu în comunicat.
Departamentul pentru Energie este acţionar majoritar la companii precum Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica sau Hidroelectrica.
Senatul va dezbate în sesiunea extraordinară şi modificări la Legea energiei şi Legea petrolului
19.08.2014 de Eliana Radulescu
Senatul va dezbate în sesiunea extraordinară din 25 august un proiect al Guvernului pentru transpunerea directivelor europene în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, în Legea
petrolului, precum şi în OUG 6/2014 privind calitatea de acţionar al statului la Transelectrica şi
Transgaz.

Senatul va dezbate în sesiunea extraordinară şi modificări la Legea energiei şi Legea petrolului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Decizia a fost luată, luni, de Biroul Permanent al Senatului, care şi-a însuşit propunerea Executivului ca acest proiect, depus la Senat în data de 9 iulie, să fie adoptat de urgenţă de către Parlament.
În scrisoarea adresată Senatului, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul solicită preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu să analizeze posibilitatea demarării procedurilor necesare în vederea organizării unei sesiuni extraordinare în care să fie adoptat Proiectul de lege pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, a Legii petrolului 238/2004, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 6/2014 privind exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar al statului la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. şi la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A. Mediaş şi pentru modificarea unor acte normative.
În documentul înaintat conducerii Senatului se arată că România a avut termen până la data de 3 martie 2011 să modifice legislaţia în domeniu pentru a o pune în acord cu Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă a sectorului gazelor naturale.
Comisia Europeană a apreciat, însă, că modificările legislative adoptate de România nu asigură transpunerea totală a celor două directive şi a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu două acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.
Prin ambele cereri introductive, Comisia a solicitat Curţii să impună României sancţiuni cu titlu cominatoriu în valoare de peste 30.200 de euro pentru fiecare zi de întârziere în adoptarea măsurilor de transpunere a directivelor, de la data pronunţării hotărârii prin care se constată neîndeplinirea obligaţiilor.
Curtea a solicitat României să-i comunice până la data de 29 august dacă a adoptat măsurile legislative asumate, lucru care ar determmina retragerea acţiunilor de către Comisie.
Printre modificările legislative cuprinse în proiectul de lege ce va fi discutat în sesiune extraordinară de Senat se află modificarea regimului juridic al reţelelor de transport, în sensul că noile reţele de transport de energie electrică care vor fi realizate din resurse proprii ale unui operator de transport nu mai reprezintă proprietatea publică a statului şi nu sunt incluse în domeniul public al acestuia, ele constituind proprietate privată a operatorului care a realizat investiţia.
Prin proiect se restrânge regimul de proprietate publică asupra conductelor de transport al gazelor naturale doar la nivelul Sistemului Naţional de Transport.