Situație fără precedent! Piața de energie se judecă cu ANRE

Data: 1-10-2014

Ministrul Nicolescu cere operatorilor să lase Instanța să se pronunțe, cu promisiunea că se va ocupa, personal, de modificarea legislației, dacă va fi cazul. Președintele ANRE avertizează: Modul de negociere practicat la contractele bilaterale s-a mutat pe bursă

OPCOM versus ANRE. Operatorii de pe piața energiei versus ANRE. Este o situație fără precedent! Practic, piața de energie se judecă cu ANRE pe noi reguli stabilite de reglementator pe OPCOM. ANRE a câștigat un prim proces cu OPCOM, mai sunt însă alte zeci de litigii în derulare.

Până când Instanța se va pronunța și în alte cazuri, lucrurile se precipită pe piața energiei. În timp ce operatorii, OPCOM, deputații Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților își unesc forțele și reclamă situația de neacceptat care se creează prin aplicarea noului Regulament ANRE privind cadrul organizat de tranzacţionare a contractelor bilaterale de energie electrică, reglementatorul își menține poziția, reprezentanții instituției considerând că Instanța le va da, în continuare, câștig de cauză.

Operatorii de pe piața energiei au reclamat situația și la ministrul delegat pentru Energie, informându-l că noile reguli ce vor fi instituite pe OPCOM vor conduce la anularea PCCB și la limitarea accesului producătorilor de energie regenerabilă în favoarea marilor producători, ceea ce este o discriminare. Ministrul Răzvan Nicolescu le-a spus că are cunoștință de deciziile reglementatorului, precum și de faptul că acestea au fost contestate în Instanță de operatorii din piață și de OPCOM. “Trebuie să lăsăm Instanța să se pronunțe. Pe fond, împărtășesc problemele reclamate de operatorii de pe piața energiei. Dacă, în funcție de deciziile judecătorești, se va impune o modificare de legislație primară, mă voi ocupa personal”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, într-o conferință Mediafax pe teme de energie.

Ca să dovedească că este la curent cu ce se întâmplă pe piața energiei, ministrul a explicat cum stau lucrurile: o serie de operatori, cu acordul OPCOM, au făcut un tip de tranzacții. După un timp, ANRE a atenționat OPCOM că tranzacțiile respective nu respectă legislația în vigoare – poate fi interpretabil! S-a ajuns în Instanță. Dacă aceasta dă dreptate operatorilor, nu e nevoie de modificări legislative. Dacă am modifica legislația până la pronunțarea Instanței, am face rău operatorilor, ANRE fiind în situația în care să spună ca a avut dreptate și să cîștige procesele! La începutul anului 2015 vom revizui Legea 123 și putem rediscuta și situația dată, a anunțat Nicolescu.

Practic, se așteaptă ca Instanța să lămurească lucrurile și să aducă pace și liniște pe piața energiei. Operatorii și-au arătat nemulțumirea, semnalând că nu se poate cere unei Instanțe să definească cadrul de funcționare a pieței de energie.

Havrileț, ANRE: „Dacă toată lumea este nemulțumită de activitatea ANRE înseamnă că ne facem datoria”

În replică, președintele ANRE, Niculae Havrileț, s-a arătat satisfăcut de activitatea instituției pe care o conduce. “Instanța va judeca dacă reglementările ANRE sunt Ok. Atunci când toată lumea este nemulțumită de activitatea ANRE înseamnă că reglementatorul își face datoria”, a declarat Havrileț, exprimându-și deschiderea față de solicitarea Comisiei pentru Servicii și Industrii din Camera Deputaților de a se organiza o ședință publică în care ANRE să-și prezinte activitatea și să dea explicații pentru deciziile luate.

„Nu s-ar fi ajuns în această situație dacă – foarte simplu – OPCOM și-ar fi modificat propriile proceduri în urma atenționării noastre, lucru care nu s-a întâmplat. Am constatat că au fost oferte pe OPCOM care nu respectau procedurile operatorului. Într-o tranzacție, elementul principal trebuie să fie prețul, care însă nu era legat de tranzacția efectivă în cazurile semnalate. Părțile implicate aveau posibilitatea să-și transmită informații cu privire la încheierea contractului în detrimentul altor furnizori de pe bursă, care nu cunoșteau datele respective. Se cheamă discriminare”, a explicat președintele ANRE.

El a semnalat că, după eliminarea contractelor bilaterale, felul de negociere s-a mutat pe bursă. “Se negociază înainte de tranzacție, au loc întâlniri între participanții la piață, după care își oficializează căsătoria pe OPCOM, fără a fi asigurată transparența și nediscrimarea”, a afirmat Havrileț.

ANRE a realizat o analiză a ofertelor netransparente pe bursă, care va fi pusă la dispoziția Comisiei parlamentare de specialitate. Șeful instituției a mai atras atenția operatorilor de pe piața energiei că sistemul REMIT va obliga la înregistrare și corectitudine în transmiterea elementelor tranzacțiilor.

Amenzi usturătoare pentru OPCOM și operatori, zeci de procese

OPCOM: 5 amenzi plus una – procent din cifra de afaceri. CE Oltenia – 5 amenzi. Zeci de operatori – amendați și ei cu sume de până la 40.000 lei. Așa se prezintă tabloul sancțiunilor aplicate de ANRE, care ustură la buzunare pe operatori și OPCOM, amenzi pentru participarea la licitații unde au fost tranzacționate contracte cu prețuri flexibile, respectiv pentru OPCOM că nu și-a îndeplinit obligația elaborării documentelor pentru aplicarea produselor standard de tranzacționare pe PCCB

Toți cei sancționați de ANRE au contestat amenzile în justiție, susțin surse din piață.