IN LUNA OCTOMBRIE 2017 CE OLTENIA A FINALIZAT ACHIZITIA DE CERTIFICATE DE GAZE CU EFECT DE SERA ALOCATE PRIN PNI

Data: 20-10-2017

Pentru respectarea obligatiilor de conformare impuse de prevederile HG nr.780/2006, CE Oltenia a achizitionat peste 3,7 milioane certificate de CO2 din cele aferente productiei de energie realizate in acest an, din care cca 3,4 milioane unitati EUA au fost alocate prin Planul National de Investitii (PNI), restul fiind achizitionate de pe piaţa primara EEX.

Cele 3,7 milioane certificate de CO2 au necesitat un efort financiar din partea CE Oltenia de peste 20 milioane euro.

Obligativitatea achizitionarii in totalitate a certificatelor de CO2 a aparut dupa anul 2013, cand alocarile gratuite pentru sectorul energetic au fost sistate. In anii urmatori preturile au inregistrat cresteri, ajungand chiar pana la dublarea valorii.

Pentru perioada 2013-2020, UE a aprobat Planul National de Investitii care prevede ca 25% din cheltuielile eligibile efectuate pentru eficientizarea instalatiilor, in scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, sa fie returnat operatorului economic. Pentru a beneficia de aceste fonduri, o conditie obligatorie la contractele de finantare este aceea de a face dovada platii la zi a certificatelor care revin instalatiilor modernizate prin PNI.