Instituțiile statului, furnizori, producători – în război cu ANRE. Se lasă cu amenzi şi litigii

Data: 18-09-2014

Biz Energy | Cristina Trefaș

Amenzi usturătoare pentru participanții la piață. OPCOM a primit 5, din care una – procent din cifra de afaceri. Departamentul pentru Energie, Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților și OPCOM nu sunt de acord cu decizia Autorității privind tranzacțiile cu energie pe bursă. Pentru că nu se poate trece peste indepența reglementatorului, se caută o formulă magică de preț. Daca această soluție nu va fi agreeată, parlamentarii – dispuși să schimbe legea de organizare și funcționare a ANRE

  Celebrul Regulament ANRE privind cadrul organizat de tranzacţionare a contractelor bilaterale de energie electrică a ajuns mărul discordiei între instituții, nu numai între reglementator și piață. Reacțiile vehemente din partea operatorilor de pe piața energiei sunt, mai nou, susținute de reprezentanții celor mai importante instituții – Departamentul pentru Energie, Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, OPCOM.

„ANRE acționează independent și se încăpățânează într-o decizie/înțelegere total eronată a situației contractelor bilaterale pe OPCOM. Comisia de Industrie și Servicii este de altă părere. Departamentul pentru Energie împărtășește aceeași părere cu OPCOM și Comisia parlamentară. Nu putem însă să ne permitem să intrăm peste deciziile reglementatorului, care trebuie să rămână o instituție independentă’, a punctat Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrie, la o dezbatere pe teme de energie organizată de MediaUno și Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Practic, pe problematica contractelor bilaterale încheiate pe OPCOM , toată lumea este pentru menținerea acestora în forma actuală. De cealaltă parte, ANRE este de neclintit: „contractele trebuie să fie transparente și nediscriminatorii”, prin urmare trebuie să fie standard. Astfel, printr-un ordin recent, ANRE interzice, de la 1 ianuarie 2015, contractele bilaterale de tranzacționare energie pe OPCOM, cu prețuri și cantități fixe. În opinia lui Iancu, poziția ANRE este una rigidă, motivată de existența riscului corupției masive în cazul în care nu se impun restricții.

Cum reglementatorul rămâne ferm pe poziție, reprezentanții Comisiei de Industrii, susținuți de OPCOM, propun participanților la piață, specialiștilor în domeniul energetic, respectiv celor implicați și afectați să vină cu propuneri în vederea realizării unei formule de preț, care să conțină informații publice, soluție menită să convingă ANRE de bunul mers al lucrurilor pe platformele OPCOM.

Comisia de Industrii și Servicii: Contractul pe termen lung standard, riscuri mari generatoare de pierderi uriașe pentru participanții la piață

Un contract pe termen lung la prețuri fixe presupune un risc foarte mare pentru toți participanții la piață, poate genera pierderi uriașe, pe care aceștia nu și le pot asuma, avertizează reprezentanții Comisiei de specialitate, care au anunțat organizarea de dezbateri publice săptămânale, cu scopul de a gasi o formulă de stabilire a prețului, care să elimine marjele foarte mari, respectiv corupția..În cazul în care ANRE nu va accepta această formulă, parlamentarii pot recurge la modificarea Legii de organizare și funcționare a ANRE pentru a se putea gestiona astfel de situații, când toată lumea zice “nu” – operatorii din piață, instituțiile de resort – numai ANRE zice „da”.

Victor Ionescu, director general OPCOM, a precizat că instituția pe care o conduce se conformează Ordinului ANRE, noul regulament urmând să fie funcțional din ianuarie 2015, însă Iulian Iancu speră că formula miracol la care va lucra întreaga piață va schimba lucrurile până la anul. Contractele bilaterale încheiate pe OPCOM sunt contracte publice – se pot consulta timp de 5 zile pe OPCOM – astfel că transparența este foarte clară și este asigurată și nediscriminarea, a subliniat Ionescu. OPCOM nu duce lipsă de produse standard, care însă sunt utilizate pe tremen foarte scurt, cel mult semestru, extrem de rar – un an. De altfel, cadrul de reglementare de tranzacționare pe OPCOM are aprobarea ANRE, iar contractarea transparentă pe termen lung este similară cu cea practicată în țările europene, au susținut participanții la dezbatere.

În condițiile noilor reguli, mari probleme vor avea producătorii care au contractat deja pentru primul trimestru din 2015 – circa 30% din consumul prognozat. Potrivit directorului general al OPCOM, au fost deja încheiate contracte pe termen lung pentru circa 50-60% din consumul pe 2015, aproximativ 40% – pentru 2016 şi 20% – pentru 2017. Un alt aspect evidențiat este locul bine definit al fiecarei resurse în modalitatea de tranzacționare, aplicându-se strategii de contractare pe termen lung.

ANRE lovește cu amenzi usturătoare în OPCOM și participanții la piață

Participanții la piață, dar și OPCOM, au motive serioase de supărare: au primit amenzi de la ANRE înainte de aplicarea noului regulament, pentru participarea la licitații unde au fost tranzacționate contracte cu prețuri flexibile, respectiv pentru OPCOM că nu și-a îndeplinit obligația elaborării documentelor pentru aplicarea produselor standard de tranzacționare pe PCCB

Surse autorizate ne-au declarat că OPCOM a primit 5 amenzi a câte 40.000 lei și încă una – procent din cifra de afaceri. Eforul financiar este considerabil de partea OPCOM, care trebuie să achite cât de repede și amenda dată de Comisia Europeană de un milion de euro. Și Complexul Energetic Oltenia a aprimit 5 amenzi, una după alta. Mulți alți participanți la piață au fost amendați cu sume de până la 40.000 lei. Așa cum era de așteptat, majoritatea celor sancționați contestă amenzile în justiție.

Unii dintre participanții la dezbatere consideră că se așteaptă o primă decizie în Justiție, care să valideze o amendă și să creeze astfel un precedent.