GRUPUL ENERGETIC NR.3 ROVINARI – 47 ANI DE ACTIVITATE; GRUPUL ENERGETIC NR.7 TURCENI – 36 ANI DE ACTIVITATE

Data: 31-05-2023

Conform graficului de scoatere treptata din exploatare a capacitatilor energetice pe baza de carbune prevazute de OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sistemului energetic, modificata prin OUG nr.14/2023, incepand cu data de 1 iunie 2023, grupul energetic nr.3 Rovinari va fi retras definitiv din exploatare, iar grupul energetic nr.7 Turceni va fi trecut in conservare.

  • In anul 1976 a fost pus in functiune grupul energetic nr.3 la termocentrala Rovinari cu o capacitate de 330 MW, insumand pana in prezent peste 227 mii ore de functionare.

             Pe parcursul celor 47 de ani de activitate, acest grup energetic a produs aprox. 53 TWh.

Instalatia de desulfurare aferenta acestui grup va fi utilizata pentru racordarea grupului nr.5 de la Rovinari, aflat in modernizare, capacitatea grupului nr.3 urmand a fi inlocuita cu proiecte fotovoltaice.

  • In anul 1987 a fost pus in functiune grupul energetic nr.7 la termocentrala Turceni cu o capacitate de 330 MW, insumand pana in prezent peste 138 mii ore de functionare.

             Pe parcursul celor 36 de ani de activitate, acest grup energetic a produs cca 34 TWh.

Acest grup energetic se va afla in conservare pana la 31.12.2025. La aceasta data va fi retras definitiv din exploatare, capacitatea  urmand a fi inlocuita cu grupul pe gaze CCGT Turceni.

Actiunile intreprinse in cadrul derularii Planului de Restructurare si Decarbonare pentru reducerea amprentei de carbon, prin crearea unui mix energetic in cadrul companiei, au ca scop asigurarea unui viitor profitabil si durabil energiei produse de Complexul Energetic Oltenia, funcționarea grupurilor fiind dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață, in actualul peisaj economic raportat la prezentele orientari de mediu.