Creşte contribuţia pentru regenerabile

Data: 14-10-2016

Sursa: FOCUS ENERGETIC

Contribuţia pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi, va creşte în perioada următoare, după ce va fi modificată Legea 220/2008 privind susţinerea energiei verzi, a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Reamintim, Focus-Energetic.ro a anunţat că, în prezent, se discută majorarea subvenţiei de la 42 lei/MWh, la 52 lei/MWh. Cum o gospodărie din România consumă circa 100 kWh pe lună, într-un an consumul ajunge la aproximativ 1,2 MWh. Astfel, plata suplimentară pentru o gospodărie ar putea ajunge la aproape 15 lei pe an. Ceva mai mult au de plătit marii consumatori, care ar putea ajunge la circa 1,5 milioane de euro de plată mai mult într-un an, dar, cum sunt scutiţi de maxim 85% din plata pentru certificatele verzi, pentru suma ce trebuie plătită în plus credem că există marjă. Rămânem la părerea că soluţia cea mai bună este ca statul să respecte legea şi să scutească energiile verzi de la plata accizei! Reamintim, toată energia regenerabilă este scutită de la plata accizei (adică inclusiv marile hidrocentrale), dar cu condiţia ca producătorul să vândă direct consumatorului. Ceea ce în România este absolut imposibil, contractele directe fiind interzise de legea 123/2012 a energiei şi gazelor naturale. Dacă energia verde ar fi scutită de la plata accizei (care ajunge la maxim 1 euro/MWh), producţia din surse regenerabile, de aproximativ 25 – 30 milioane MWh pe an, ar produce “o pagubă” bugetului de maxim 30 milioane de euro! Nu credem că bugetul nu poate suporta o asemenea “pierdere”!

„Legea 220/2008 nu mai este de mult actuală. (…) Avem acum în lucru şi probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220/2008 vizavi de balonul de oxigen pe care îl aşteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităţilor. Oricum ai lua-o, se va produce o creştere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, îşi asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar, oricum, este o chestiune nepopulară”, a arătat Calotă, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice organizată de Comitetul Naţional Româna al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME).

Calotă a mai spus că România trebuie să-şi definească în cel mai scurt timp ţintele de regenerabile pe care şi le va asuma în faţa Comisiei Europene pentru anul 2030.

„Dacă îţi asumi o ţintă, să spunem de 28%, pentru regenerabile, şi vei avea nevoie de o schemă de sprijin, dacă de pildă îţi asumi ideea de a dezvolta prosumerii (consumatorii de energie care sunt şi producători – n.r.), trebuie să-ţi asumi impactul în factură”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susţinut că, din modelul matematic aplicat de Comisia Europeană statelor membre, a rezultat că România ar trebui să îşi fixeze o ţintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030.

„Este o propunere pe care Comisia Europeană o va pune pe masa României. Cel mai probabil, de aici vor pleca negocierile cu Comisia Europeană”, a spus Popescu.

Pentru anul 2020, România şi-a propus să atingă 24% energie regenerabilă în consumul final brut. Potrivit datelor Eurostat, ţara noastră a atins această ţintă încă din anul 2014. În România există în acest moment aproape 5.000 de MW de energie regenerabilă.

Comisia Europeană a fixat o ţintă medie de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030 la nivel comunitar.