COLABORAREA ROMANO-CHINEZA, PENTRU CONSTRUIREA UNUI GRUP ENERGETIC NOU LA TERMOCENTRALA ROVINARI, CONTINUA

Data: 4-02-2019

In Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2019-2030, realizarea grupului energetic de 600 MW la Termocentrala Rovinari este considerata investitie strategica de interes national, in vederea consolidarii pietei nationale de energie si a mixului energetic diversificat, prin valorifcarea superioada a resurselor energetice primare si stimularea investitiilor interne pentru asigurarea unor parti de echipamente si materiale.

Conform studiului de fezabilitate, noul grup va fi o unitate de generare de inalta performanta, instalatia fiind prevazuta cu cele mai bune tehnici disponibile de reducere a emisiilor de pulberi, NOx si SO2, avand posibilitatea adaugarii unei tehnologii de captare, transport si stocare geologica a CO2, pentru a se conforma reglementarilor in vigoare si pentru a face fata exigentelor in materie de limitare a emisiilor de substante poluante.
Grupul energetic va utiliza cca 5 milioane tone de lignit anual si va genera cca 4000 locuri de munca pe perioada implementarii proiectului.
Investitia a fost estimata la valoarea de aproximativ un miliard de euro.

Incepand cu data de 4 februarie 2019 se vor desfasura negocierile pentru incheierea Contractelor de Superficie si de Furnizare Carbune, obiective prioritare pentru acest an.

Partenera CE Oltenia in constituirea societatii de tip IPP, respectiv compania China Huadian Engineering Co.LDT a fost selectata sa realizeze investitia in urma unei licitatii internationale derulate in luna martie 2012.
Compania chineza isi desfasoara activitatea in domeniul proiectarii si producerii echipamentelor pentru centrale termice, hidrocentrale, centrale eoliene, centrale pe biomasa, centrale solare si, inclusiv, in domeniul producerii echipamentelor pentru protectia mediului.