Au fost semnate contractele de finanțare pentru patru parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale care vor fi dezvoltate de CE Oltenia si Tinmar Energy

Data: 17-07-2023

Complexul Energetic Oltenia  va construi, în parteneriat cu Tinmar Energy, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca.280 MW și un grup pe gaze naturale de cca. 475 MW.

Complexul Energetic Oltenia anunță semnarea contractului de finanțare pentru dezvoltarea a  patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca.280 MW si unei centrale pe gaz, CCGT Turceni, cu o capacitate de cca. 475 MW. Contractul de finanțare a fost semnat de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții entităților juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor.

Atragerea de parteneri care sa investească alături de CE Oltenia in noile capacitați energetice a început in luna mai 2021, in strânsă legătura cu amplul demers pentru obținerea aprobării ajutorului de stat pentru restructurare in favoarea companiei.

În ianuarie 2023, in urma procedurii de selectie si a negocierilor purtate, Societatea Tinmar Energy SA a fost desemnată ca investitor pentru patru proiecte fotovoltaice și  un grup pe gaze naturale.

Parcurile fotovoltaice cu o capacitate cumulată de cca. 280 MW vor fi construite pe depozitele de zgura si cenusa de la Rovinari si Turceni, precum si pe haldele exterioare Pinoasa si Bohorelu, iar grupul pe gaz de cca.475 MW va fi implementat la SE Turceni.

Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, cu o structură de participație de 50% – 50%. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacitati se ridică la suma de cca 595 milioane de euro.

Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice si de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni , precum si din alte surse.

Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze in 2026.

Noile capacități pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național, reprezinta angajamente asumate prin Planul de Restructurare aprobat de Comisia Europeana in ianuarie 2022.

Despre CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe baza de cărbune din Romania care deține 7 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2295 MW, si care oferă:

  • energie de bază în Sistemul Energetic Național, acoperind o cotă de max. 20% din producția de energie din SEN;
  • energie sigură, fiind un important factor de stabilitate în SEN (cele7 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem şi pentru furnizarea Reglajului Secundar);
  • energie performantă, având un proces de producție eficient și fiabil prin prelungirea duratei de viață a capacităților de producție existente;
  • energie curata, având îndeplinind toate cerințele actuale de mediu (eforturile financiare au fost de cca un miliard de euro) si este singurul producător din Romania care are implementate, la toate grupurile energetice, instalații de desulfurare a gazelor de ardere si instalații de evacuare in șlam dens a zgurii si cenușii rezultate din procesul de ardere.

Principalii acționari: Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

Capitalul social: 270 milioane lei.

Cifra de afaceri: 3,3 miliarde lei.

Numărul de personal: peste 10.000.

Despre Tinmar Energy

Cea mai mare companie de energie cu capital privat din România, Tinmar este un antreprenoriat românesc solid, dedicat livrării serviciilor integrate de utilități – electricitate, petrol și gaze naturale – clienților industriali și domestici.

Tinmar și-a început activitatea în 2001, prin comercializarea produselor petroliere, dar în următorii ani și-a diversificat domeniile de activitate, devenind în 2007 furnizor de energie electrică, iar în 2009 prima companie românească listată la European Energy Exchange. In 2012 a intrat pe segmentul producatorilor de energie regenerabila.

Competitivitatea și responsabilitatea socială rămân prioritățile companiei. Principalele valori ale Tinmar sunt profesionalismul, flexibilitatea, transparența, orientarea către client și dezvoltarea permanentă.