Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de cca.455 MW
Complexul Energetic Oltenia, anunță semnarea contractelor de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de cca.455 MW. Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, CE Oltenia si OMV Petrom sunt parteneri egali, într-o structură de participație de 50% – 50%.
În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.
În perioada următoare va fi lansată documentația necesară licitației pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câștigătorul acestei licitații.
Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului național începand cu anul 2025.
Despre CE Oltenia
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe baza de cărbune din Romania care deține 7 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2295 MW, si care oferă:
- energie de bază în Sistemul Energetic Național, acoperind o cotă de max. 20% din producția de energie din SEN;
- energie sigură, fiind un important factor de stabilitate în SEN (cele 7 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem şi pentru furnizarea Reglajului Secundar);
- energie performantă, având un proces de producție eficient și fiabil prin prelungirea duratei de viață a capacităților de producție existente;
- energie curata, având îndeplinind toate cerințele actuale de mediu (eforturile financiare au fost de cca un miliard de euro) si este singurul producător din Romania care are implementate, la toate grupurile energetice, instalații de desulfurare a gazelor de ardere si instalații de evacuare in șlam dens a zgurii si cenușii rezultate din procesul de ardere.
Principalii acționari: Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).
Capitalul social: 270 milioane lei.
Cifra de afaceri: 3,3 miliarde lei.
Numărul de personal: peste 10.000.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.